Nieuws
Onder de aandacht: Sport & Beweging
Sport en beweging is voor kinderen met autisme vaak niet zo van zelfsprekend. Bij een sportvereniging is het vaak rumoerig en druk. En door gebrek aan deskundigheid is er vaak geen speciale aandacht voor het kind.
Daarnaast ervaren veel kinderen met autisme meer moeite met het aanleren van motorische vaardigheden. Door deze achterstand wordt het nog eens extra moeilijk om deel te nemen aan sport- en bewegingsactiviteiten.
Ondanks de algemene tendens in de maatschappij, is binnen de leeftijdscategorie van 12-19 jaar overgewicht en het risico op overgewicht bij jeugd met Autisme Spectrum Stoornis meer dan 3x zo groot (Curtin et al, 2005). Door sociale ‘isolatie’, de moeite met het invullen van ‘vrije tijd’ en gebrekkige conditie en motoriek, bewegen kinderen met autisme steeds minder en benutten zij steeds meer tijd achter de pc en tv.
Dit kan voorkomen worden door vanaf jonge leeftijd de conditie op peil te houden en motoriek te verbeteren, de vrije tijd in te vullen en dit te doen met leeftijds- en soortgenoten waarbij interactie en samenwerking centraal staan.
In de sportlessen ‘auti-fitkids’ voor de leeftijd tot 12 jaar wordt aan deze punten gewerkt, op een speelse en uitdagende manier die aansluit bij de doelgroep. Er wordt gebruik gemaakt van functionele fitnessmaterialen, spelvormen en bewegen op muziek.
In de ‘auti-fitness’ (12-16 jaar) lessen wordt een brug gelegd tussen zowel het ontwikkelen van motoriek en coordinatie als het opbouwen van conditie en functionele kracht. Er worden oefeningen gedaan met eigen lichaamsgewicht en in samenwerking met anderen, er wordt gebruik gemaakt van functionele fitnessmaterialen, cardio, lichte halters en gewichten.
In de ‘auti-fitness’ (16 jaar en ouder) lessen worden de basisprincipes van trainen aangeleerd en uitgebouwd, waarbij rekening wordt gehouden met het persoonlijke niveau, doelen en wensen. De aandacht gaat uit naar functionele bewegingen en motorische vaardigheden. Er wordt gebruik gemaakt van functionele fitnessmaterialen, halters, gewichten, cardio en fitnessapparaten.
Doelgroep: Autisme Spectrum Stoornissen met gemiddeld of hoger IQ zonder grote fysieke beperkingen.
Groepen, bijv.:
<12 jaar,
12 - 16 jaar,
16+